Heerlijk Wonen

                                      Zaansche Schans in de verkoop

De meeste Zaankanters schrikken toch van de verkoopplannen van de Historische panden op de Zaansche schans .

De mooie trationele houten huizen en pakhuizen en windmolens uit de zeventiende en achtiende eeuw,zijn toch een beetje van ons Zaankanters allemaal.

De Zaansche Schans is geen openluchtmuseum maar een levendige buurt.de buurtschap is tot stand gekomen in de jaren zestig en zeventig in de vorige eeuw.Huisjes_op_de_zaansche_schans

Op de oorspronkelijke plek belemerden de historische panden de vooruit gang in de streek. waardoor ze naar de Zaansche Schans werden verplaatst .Aaf_en_hendrik_brinkman

Opa Hendrik Brinkman woonden in een van de huizen op het Jagerspad en moest anderen woon ruimte zoeken daar hij al op leeftijd was 75 jaar kwam hij in aanmerking voor een bejaarden woning dat wilde hij niet hij was nog kras voor zijn leeftijd Het_huis_waar_h_brinkman_in_woonden

Zo kwam hij in huis bij mijn mijn Moeder als kostganger op het Dampad en heb ik nog goede herineringen aan zijn huis .met een mooie schouw en nog gas en olie Hendrik_brinkman_en_moeder verlichting alles mooi getegeld .

En het toilet nog achter in de tuin het skaithuis ,wat nog wel leuk was hij sprak nog echt Zaansch wat wel wennen was voor ons Muggen .

Opa zoals ik hem als kind noemde heeft nog zeker 10 a 12 jaar bij Moeder gewoond .een heerlijke man vol grappen altijd met zijn sigaar of pijp en wat was hij bleidt als je een zak pruimtabak mee nam

Nog oude gewoonte van het als molenknecht werken wat maakte hij uren om samen met zijn vrouw Aafje hun 7 kinderen groot te brengen .en wat kon hij verhalen vertellen over de Zaanstreek Hendrik_brinkman_90_jaar_in_1965

De Zaansche Schans werd geplaatst naar de plek waar Diederik van Sonoy gouverneur in dienst van Willem van Oranje in 1574 door de Zaankanters een schans liet op werpen om de Spaanse troepen tegen te houden

De ontwikkelingen van bouwconstructie architectuur versieringen en de gebruikte trationele bouwmaterialen zijn goed terug te vinden op de Zaansche Schans.

De 19 Rijksmonumenten en overige gebouwen zijn allemal zwart geteerd of groen geschilderd.net zo min als vroeger werd daarvoor de zelfde kleur verf gebruikt want "Zaans groen bestaat niet "

De verschillende panden geven een voledig beeld hoe de Zaanstreek er in de Zeventiende en Achtiende werd gebouwd

De eigenaar stichting de Zaansche Schans kan het onderhoud en de resturatie van de 35 bebdrijfspanden en woningen financieel niet meer dragen .er is een te kort van vier miljoen euro

Ik vind het een heerlijk buurtje fijn om te wandelen en rond te kijken daar ik zelf een aantal jaren op het buurtschap Haaaldersbroek heb gewoond en in deze omgeving een fijne tijd heb gehad .

De herinering aan vervlogen tijden , De Zaansche Schans is een pareltje in Noord-holland

http://www.dezaanscheschans.nl 

10 reacties

 1. Hee Ikan, ik heb je over deze tekst al gemaild. Wat een mooi stuk he? Kun je rustig bij mijn Wow aanmelden hoor.

 2. LiaR.

  kom je prettige paasdagen wensen,

  hoe je hier een plaatje moet neerzetten weet ik niet,

  liefs, liaR.

 3. Hoi, wat een mooi, maar ook triest verhaal weer, je maakt het altijd extra mooi door de oude vergeelde foto’s erbij te zetten. Jouw verhalen zijn altijd verhalen die zo’n melancholiek gevoel naar boven halen, van die verhalen die blijven hangen in je hoofd, mooi.
  Ik wil jou en je gezin prettige paasdagen toewensen, geniet ervan.

 4. ikan-mas

  Ik denk vaak aan Moeder terug aan hoe lief en zorgzaam zij was .Hoe ze strijd heeft gehad om als weduwe van 32 jaar achter bleef in de oorlog .Met haar drie kinderen.en dan in 1944 in die moeilijke tijd er nog een baby erbij moest groot brengen .

 5. Een indrukwekkend, maar ook bedroevend, beeld van hoe er vroeger (en in sommige streken nu nog) tegen weduwen en meer nog gescheiden vrouwen werd aangekeken en over hertrouwen werd gedacht dringt zich op bij het lezen van dit verhaal en vooral de laatste alinea.

 6. Mooi geschreven. En echt gebeurd ook nog, dat geeft het verhaal nog meer waarde. Triest wel, zeker ook dat ze niet erkent is als echtgenote.

 7. Hoi Ikan mas, mooi geschreven in het kort het levensverhaal van je moeder. Wat heeft ze veel meegemaakt met alle ups and downs. Een pluim voor je moeder dat ze ondanks alles jullie goed heeft kunnen groot brengen.

  groetjes, estar

  PS: dank je wel voor het welkom heten

 8. Plato

  Vroeger waren er zulke mooie plekjes. Nu lijken het er minder. Maar als je kijkt naar het Kalf of de nieuwe houten huizen tussen Zaandijk en de Koog met al die bruggetjes en slootjes. Dat is ook mooi. Alleen: het is nieuw. De romantiek van zo’n buurtje moet in de loop van de tijd tot stand komen.

 9. Myn moeder heeft jaren op het kalf gewoond en is er volgens my geboren ook.Bedankt voor je bezoekje en ik zet de link op myn site groetjes.

 10. s.de kort

  leuk het verhaal over opa henk brinkman. Hij is mijn overgrootvader, mijn oma was 1 van de 7 kinderen. ben via google op deze site gekomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s