Poep

                                                           Taai-Taai?

Ach ja er lopen in de famillie wel diversen anecdotes rond ,maar ja dat is dan in de famillie. Er word dan gelachen en verhalen verteld over vroeger de tijd van toen.

Maar niet in het openbaar dat is schande dat is taboe.

Weet je nog van toen bij de kali we waren aan het jagen op een zwijn, ja en op eens hoorden we een kaaiman aan komen?Dieren_90 Natuur_60

De 4 anderen stonden stil luisterend het was niks, het geluid van stromend water van de kali.

Bij het naderen van de bamboe brug hoorde weer een vreemd geluid, tjeploek tjeploek in de kali er was iemand aan het poepen,taai mentret.

Het was Henk die aan de dunne was.

Ook het smeuige verhaal wat elk jaar rond November-December weer op dook over?

De Nederlandsche lekkernij taat-taai en spekulaas, In het vroegere Nederlands-Indie nu Indonesie had men het ook wel over taai ,alleen had het een andere betekenis.

En wat is het leuker als grote jongens -Ooms hun kleine nichtje Karin te plagen.Broers

Wil je een taai-taai popje ,nee toch taai is vies kijk maar in het potje of de WC.wat hebben de jongens Henk en Bert het kleine meisje geplaagd met de taai taai.

Je eet toch geen poep: want in Indonesie is taai (poep)

Ja dan kan er verwaring ontstaaan als de een Nederlands spreekt en verstaat en de ander e ook nog Karin_trix_yvonne maleis spreken.

Zo ging het ook vaak met Pindakaas op haar fopspeen Bah, niet zo dan, ja

26 reacties

 1. Hee Yvonne. Een leuke invulling van het woord sporen. En weer het verleden op een andere manier belicht. Knap van je.

 2. Jazeker en weer van die mooie nostalgische foto’s erbij!

 3. mooi geschreven, ik zie je al gaan met de trein, maar dan vooral je terugreis. 🙂

 4. de trein als metafoor en vervoermiddel, mooie combi. Elk spoor leidt ergens toe, ooit…

 5. jouw stukje brengt bij mij weer herinneringen terug naar de tijd dat ik met mijn ouders en oudere zus reisden door het land. en met de kerst alle kerstbomen onderweg tellen…wie de meeste kerstbomen had geteld kijkende vanuit het raam van de trein had gewonnen! Geweldig dit eenvoudig tijdverdrijf maar o zo slim van mijn ouders bedacht om ons bezig te houden.

  groetjes, estar

 6. En ook hier borrelen herinneringen boven, leuke en minder leuke, naar aanleiding van het thema Sporen.
  Ik heb je verhaal met plezier gelezen.
  Liefs,

  Annemiek

 7. droevig eind eigenlijk. blijft wel hangen in mijn hoofd. heb je goed verwowd.

 8. Ik zei het al eerder: schrijf je memoires 🙂

 9. Zoveel herinnneringen bij een stukje spoor. Vooral de laatste regels van je verhaal vind ik erg mooi!

 10. Ik ben even snel alle Wow’s die ik gemist had door veel afwezig te zijn aan het lezen. Hier zit voor jou duidelijk veel meer achter, voor mij roept het herinneringen op aan de vakanties op de Veluwe: eerst met de taxi naar het station, dan met de trein naar Nunspeet en dan afhankelijk van het weer een stevige wandeling of een taxi naar de camping waar de eerste taak was de met van Gend en Loos vooruitgestuurde hutkoffer op te halen en naar het huisje te slepen.

 11. heeee weer een heel ander woord voor poep
  gek he taaitaai

 12. leuk zulke anekdotes van vroeger met betrekking tot de wow van deze keer.
  groetjes weer.

 13. ja wat ik jammer vind je hoort het niet ik mis de klemtoon van het verhaal en elke keer leggen de jongens weer in een deuk . weet je nog toen .tjeploek tjeploek

 14. Onze talenkennis wordt groter en groter!! Ik bekijk taai taai in het vervolg met heel andere ogen!

 15. Weer zo’n heerlijke familie-geschiedenis. Leuk om te lezen en erg grappig hoe woorden zoveel verschillende betekenissen kunnen hebben.

 16. Plato

  Yvonne….Wist je dit?

  Het Nederlandse woord taai komt uit het Oud Engels, Oud Noors en Oud Saksisch. In het Oud Engels betekent taai: benauwd, drukkend. Er is dus geen verbinding met het woord taai in het Maleis terwijl het woord drukkend dan weer wel heel dichtbij komt. Grappig hè?

  Hele leuke WoW met een eindzin die ik wel 5 keer heb gelezen (niet zo, dan ja) en die ik op één of andere manier erg mooi vind.

 17. een feest van herkenning! Langs de koele kali ik hoor tjeplek tjeplok…. en dan ben ik het kwijt, de eindzin weet ik nog: oh nee het is oran tjebok! of zoiets, weet jij hem nog helemaal????
  adoe seg, de tjebokfles bij oma!
  Dank voor het oprakelen van herinneringen Ikan Mas!

 18. Hahaha, leuk!

 19. Wat leuk om een indonesisch verhaal over poep te lezen. Met al die mooie indonesische woorden. Leuke invulling van de WoW.

  Mijn bijdrage staat hier http://miekjesmijmeringen.punt.nl/#408567

 20. weer iets geleerd, leuk stuk Ikan-mas

 21. Leuk die spraakverwarringen die af en toe tussen verschillende talen kunnen ontstaan (ik heb daar ook een leuk boekje over met door Nederlanders verbasterde Engelse woorden en uitdrukkingen, of te letterlijk vertaalde Nederlandse gezegdes)

 22. ik wil iedereen bedanken voor de lieve en leuke reacties. ja toen mijn schoon zusje nog leefde Anneke werden de verhalen vaak verteld van vroeger heerlijk zon familie koepoelan gezellig samen zijn en maar snoepen van de tropische goreng-an zo als pisang goreng,ketan ,lemper. bapao enz :

 23. patricia

  wat ik van mijn man heb gehoord is het:
  Ik liep langs de kali en hoorde tjeplok tjeplok ik dacht…..maar het was iemand tjebok
  Maar het schijnd een liedje te zijn,dat hoorde ik van de juf van mijn zoontje.
  Als ik meer tekst het zal ik het hierop plaatsen

 24. tjeplok, tjeplok….dat is ook iets uit het album Indische liedjes van Wieteke van Dort (tante Lien)

 25. Ik zit wel eens op een bepaald plekje in mijn huis en dan hoor ik ook vaak: tjeplok, tjeplok. En soms voel ik dan het koude water tegen bepaalde lichaamsdelen klotsen. En dan denk ik: is dat nou een kikker? Of is het de zwaartekracht? Vooral in de winter kan dat zo vreselijk koud aanvoelen. Brrrr. Dus nu denk ik er aan om voordat het tjeplok begint, die dingen maar eerst te verpakken in dik toiletpapier en ze dan héél zachtjes te laten plokken. Tjé, zou dat wat schelen. Zo niet dan moet ik maar in de dessa gaan zitten ehhhhh…tjeplokken.

 26. Mijn reactie op de beroemde tjebok fles Wil graag allen die deze leuke site lezen opmerkzaam maken dat er nu een nieuw product op de markt komt die de natte doekjes en de tjebok kan vervangen graag nodig ik u uit onze website te bezoeken om er alles over te weten te komen http://www.whype.eu bij voorbaat zeer veel dank Hans van der Schaaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s