Huishoudster

                                                               Dakloos.

Ze had huis en haard verlaten waarom en waardoor daar is nooit een antwoord op gekomen ze was al zo vaak verhuist in haar leven,

Ze trouwde toen ze zeventien was en zwanger van haar eerste kindje na de geboorte van het tweede kindje liep het huwelijk stuk.

Ze kreeg het jongste dochtertje en de vader verzorgde het oudste dochtertje wat niet goed ging en ze vroeg de voogdij aan over beide dochtertjes.

Het was in de jaren 30 een schande een jonge vrouw gescheiden met de zorg over twee kleine kindertjes en die ook nog de kost moest winnen ook .

Ze werkte als strijkster en hulp in de huishouding om geld voor de kamer huur en voedsel en kleding voor haar en de meisjes te kunnen kopen.Oma_moeder_en_zusjes1927_small_2

Ze leerde een ouderen man kennen veel ouder die verliefd werd op haar en haar ten huwelijk vroeg ze trouwde Moeder_met_de_kinderen_oktober_1930en kregen samen een zoontje

De crises jaren waren een moeilijke tijd haar man werd ziek en kwam in 1941 in een ziekenhuis terecht in Hamburg met een longontsteking

Ze hadden een goed en liefde vol huwelijk gehad en het verdriet was groot toen haar man overleed en ze hem in Hamburg teraarde bracht.

Terug in Amsterdam bij haar kinderen als weduwe van 32 jaar moest ze weer opnieuw alles op bouwen wat in de oorlog niet mee zal zijn gevallen .

Ze raakte dakloos en ging werken als hulp in de huishouding zo dat ze haar kinderen nog kon verzorgen en toen ze een aanbieding kreeg .

Om als huishoudster te komen werken bij een man met een zoon nam ze de baan aan haar dochters waren nu zelfstandig en kon ze voor haar zoon voor de kost en inwoning werken

Het duurde nog lang voor ze voor zich zelfstandig een huishouding kon runnen,want om altijd je voeten onder andermans taffel te hebben voelt niet echt fijn aan .

7 reacties

 1. Plato

  Mooi poëtisch logje. Hoe lang is dat nu geleden Yvonne?

 2. nau met Jack er bij al weer 5 jaar dek ik maar ik heriner mij het nog als vandaag
  .als ik naan Banjer kijk mis ik Jack nog erger Hij was mijn droom hondje

 3. Heerlijk logje om te lezen Ikan-mas. Het Twiske moet een mooi gebied zijn, mijn zwager had daar een zeilbootje liggen.

 4. Truus je hebt t Twiske natuurgebeid in Zaanstad en omgeving maar ook een dorp Twiske ergens boven Alkmaar
  allebei mooi

 5. plato

  Dat kun je toch een zwaar leven noemen he? Verschrikkelijk om zo te moeten vechten voor je bestaan.

 6. Bewaar deze oude foto’s maar goed Ikan-mas.
  Ze heeft een zwaar leven gehad en toch hield ze het vol, vooral voor/door haar kinderen neem ik aan.

 7. Het was een pracht vrouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s