Bomen

                                                     Bloesem en Vruchten.

Bessen Tijdens het wandelen en fietsen door de Zaanstreek- Waterland kom je heel wat bomen tegen waar van je denkt he wat was dit er voor een .

In het voorjaar als de bomen en struiken nog bloesem dragen kan je als leek je toch nog aardig vergissen om wat er straks voor vrucht aan komt .

Vogels en Insecten die al vast op onderzoek gaan in het voorjaar de nectar en het stuifmeel te verzamelen Vlinders die hun eitjes hebben gelegd en de Rupsen die het blad eten .

Er moet ten sloten worden gegeten het blad van de diversen bomen en struiken en als dan Imgp0216  de vruchten tot ontwikeling komen begint het tweede feest .

Langzaam veranderen de bomen en struiken van gedaante het prille vruchtje begint te groeien en zie je de vogels vol op genieten van het verse fruit .

En elke keer ontdek je dan weer een nieuwe vrucht dragende boom zo als laats stond ik op Imgp0265eens voor een paar Hazelnoot bomen .

Ik dacht nog wat is dit nu en raapte er een paar af gevallen nootjes op en een trosje Hazelnootjes en plukte een trosje uit de boom

Zo ging het ook met de Beuken nootjes zo maar langs een wandelpad bomen uit mijn jeugd Imgp2656 bomen uit de Haarlemer Hout .

Vaak kom ik ook mooie herkenbare bomen en struiken tegen de Eik ,Kastanje ,Apel en Peer, Kers en Pruim ,de Aalbes en Zwartebes, Druif en Braam , Vlierbes  Krenten boom,

Maar ook gewoon de Lijsterbes en de Vogels genieten de Rupsen plunderen en de Muisjes en Egels ruimen het gevallen fruit op .

Ook de Insecten genieten en de Vlinders doen hun best op de vlinderstruiken de Vleermuis eet de Insecten het Lievenheerbeestje melkt weer de Bladluis

Zaad_doos Zo komen we meteen bij de Bessen die ook nog heerlijk zijn voor de Vogels en de nodige Zaad dozen die worden leeg geplundert

Er valt zo elke keer opnieuw wat te beleven onderweg op de fiets en tijdens een mooie herfst wandeling met de Honden

Imgp1235 Als je het wil zien valt er genoeg te kijken in de natuur om je heen en het leven van de diversen dier soorten hoe wonderljik is het .

Met een begin in de Lente het ontkiemen de Zomer met volle bloei en de Hefst met de laatste vruchten en de Winter waarna alles weer opnieuw begint.

4 reacties

  1. plato

    Goh, hebben wij zoveel dieren in onze omgeving? Ja, inderdaad als je er even bij stilstaat hebben we dus meer dan we denken 🙂

  2. Veel van de dieren die je beschrijft zie ik hier ook Ikan-mas. De natuur blijft boeiend om naar te kijken hè. 🙂

  3. Heel mooie herfstlog. Prachtige foto’s.

    Ik wist niet eens dat het lieveheersbeestje een bladluis melkt. Ik dacht… die eet gewoon blaadjes 🙂

  4. Ik ben weer helemaal bijgelezen Ikan-mas. Mooi stukjes met foto’s over de natuur en de egel en een akelig verhaal over een nare man met een busje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s