A O W

                                                   Algemene Ouderdoms Wet               

De Pruischische Kanselier Otto von Bismarck legde in 1889 al een pensioen leeftijd vast van 70 jaar wat later werd gewijzigd naar de leeftijd van 65 jaar.

De leeftijs verwachting was in die tijd veel lager vast gesteld dan nu De A OW is in 1957 geintroduceerd door de Min van sociale Zaken en Volks gezondheid J G Suurhof.

De A O W is de opvolger van de door Drees ingevoede Noodwet Ouderdoms Voorziening in 1947

Er is op momrent heel wat gaande rond om de A O W aan ale kanten wil men bezuinigen is het niet de Werlkloosheids wet de Ziekte wet Ongevallenwet de AWBZ .Kinderopvang .

De kranten staan er vol van en de Radio en tv kan niet aan gaan of er is wat nieuws en iedereen heeft zijn of haar zegje hier over ik ook dus.

Wekgeversverklaring_1978 Op de loonstrookjes kon je vroeger precies zien wat er van je loon werd af gehouden voor de sosiale voorzieningen en de belasting.

Had je baas te weinig ingehouden op je loon moest je als nog het te kort bij betalenvia de belasting en deed je dat niet stond de deurwaarder al snel voor de deur .

Loonbelastingkaart_1980 Het jeugdloon stond daar los van als je ging werken met je 15 de jaar tot 25 betaalde je nog niet mee dat ging in op je 25 ste

Had je 40 jaar betaald dan kreeg je op je 65 de voledige A O W Had je minder betaald of in het buitenland gewerkt kreeg je een onvoledige A O W .

En kon je een verzekering afsluiten om het A O W gat te dichten Maar vaak waren deze verzekeringen zo duur dat mensen het maar niet deden .

Elk jaar overlijden er +/-20.00mensen boven de 45 jaar nog voor hun 65ste en in de leeftijdsgroep 65 -75 zelfs een kwart.

De risico"s van Ouderdom begint al met 55 vooral de lager opgeleide mensen die vaak een kortere levensduur hebben dan het gemiddelde .

Piet Hein Donner stelt dat mensen die de vergrijzing ontkennen asosiaal zijn , en zijn tegen de verhoging zijn van de A O W leeftijd naar 67.

Ook lijkt Donner en met hem vele voorstanders jongeren en ouderen tegen elkaar te willen uitspelen,zo vergeten jongeren dat ze pas gaan betalen als ze 25 of 30 jaar zijn en hun ouders al vaak 40jaar hebben betaald

Wouter Bos steld dat mensen die zware beroepen hebben moeten worden ontzien zoals verpleegsters en bouwvakker "s en wie volgd er nog ?

Zo stonden er ook berichten van diversen bonden te lezen o/a hield een vakbond een enquete op internet met maar 12% respons er op.zwakkeren in de samenleving hebben vaak geen internet en kunnen niet reageren .

Een schermde met de term Solidariteit van nota bene ouderen voor jongeren wat een verkeerd woord gebruik is Solidariteit betekend van ouds dat de Sterkere op komt voor de Pechvogels en niet anders om .

Samen vatend:er pleit nogal wat er voor om de A O W leeftijd niet te verhogen de maatregel treft immers vooral de zwakkeren

Op de bij gesloten loonkaart en belasting kaart kan men zien dat de A O W echt niet gratis word gegeven maar de werknemers er wel voor moesten betalen via de wergever en of belasting

7 reacties

 1. Deze keer ben ik er niet met vaderdag. Ach…de kinderen hebben ook niet veel met die dag. Dus dit jaar maar eens een keer niet dan 😦

 2. het leukste is toch de herinering aan hun kleuter tijd met die vrolijke gezichtjes en mooie zelf gemaakte kado”s

 3. Tuurlijk is het leuk om kadootjes te krijgen Ikan-mas. Zeker zelfgemaakte van je kinderen/kleinkinderen. 🙂

 4. Ik vind dat je de mensen een keuze moet laten. De meeste mensen zullen met 65 willen stoppen (liefst eerder) maar er zijn ook mensen die juist wel door willen werken.

 5. Anoniem

  Truus dan gaat het net als bij de freelacers wel premie en belasting betalen. maar geen recht op ww, wao ,ziektegeld,want deze Wet vervallen met 65 .en de Wet is nog niet aangepast dus wel 40jaar betalen en dan ho stop U moet nog 2 jaar door werken het klopt niet .vele stoppen nu ook met 55 of 60 jaar met werken voor een pre pensioen.

 6. Dat wist ik niet Ikan-mas. Dan moet dat inderdaad eerst aangepast worden.

 7. Plato

  Gelukkig gaat de verhoging nu veel later in. De generatie die dat meemaakt is waarschijnlijk veel later begonnen met werken. Dan is het redelijk om ook langer door te werken. Maar er moeten wel uitzonderingen komen voor mensen die zwaar werk doen en mensen die al vroeg begonnen zijn. Eigenlijk vind ik: als je veertig jaar hebt gewerkt moet je kunnen stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s