nr 9 Nederlands Indie

                                           Van Pension naar een Woning .

Pict2958_4 Het was een hele overgang van het toch warme Malang naar Leersum in Holland in een toch vol Pension waar ze veel met elkaar moesten delen..

Ook over de periode in het pension werd niet veel gesproken Jenny en Rudy haden hun besteming gevonden in een flat te Amsterdam met hun twee kinderen .

Mammie had de zorg over haar dochtertje die zwanger bleek te zijn en haar Oudste zoon die een zware operatie moest ondergaan zodra zijn gezondheid verbeterden.

Geen famillie die haar kon helpen geen Man die haar kon steunen de twee kinderen gingen naar school terwijl zij probeerde om haar verdriet te verwerken .

Bertje_en_henk  Op 29 januarie 1957 werd haar kleindochter Carolina geboren in het ziekenhuis te Utrecht Moeder en baby maakte het goed.

Onder tussen was er wel een zorg bijgekomen voor haar, de dochter moest nog naar school en Oma moest overdag voor de baby zorgen wat haar wel goed af ging .

Ldekkerswald_groebeekHet duurde onder tussen nog wat voor er een woning was gevonden voor haar en de kinderen ze kregen een woning in de Zaanstreek-Waterland .

Een flat in een nieuwbouw wijk in 1958 dicht in de buurt waar ook haar broer Victor met vrouw en kinderen woonden .

1958_driebergen_bertDe maatschaplijk werkster zorgden samen met Mammie dat de huis raad werd gekocht en de woning werd ingericht zo dat ze er zo in konden trekken.

Ondertussen ging het in Groesbeek ook goed de operatie was gelukt en de patient knapte langzaam op maar kon nog niet ontslagen worden uit het sanatorium .

Daar het pension nu niet direct een goede plek was om te revalideren onder tussen maakte haar oudste dochter met gezin ook plannen.

Zij wilden emigreren naar Amerika ze waren bezig met in reis visa en zouden spoedig vertrekken naar Seattle zo als veel gerepatrieerde Indische Nederlanders vertrokken.

Vele slaagde daar in een goed bestaan op te bouwen en zo volgden nog meer neven en nichten hun weg naar Amerika om daar goed te slagen in hun verdere leven .

Ze hadden vaak al een goede opleiding gehad in Nederlands Indie en wilde verder komen dan wat ze hier  konden berijken het ging ze zeer goed af .

7 reacties

 1. Plato

  Yvonne, maar mijn woord was niet verlopen hoor. Het was vervallen. Maar dat maakt niet uit. Je stukje was toch goed om te lezen. Bovendien kunnen die twee woorden heel goed ongeveer hetzelfde betekenen.

 2. Plato Ja je leest dit en schrijft dat?het woord mag niet in het stuk mischien komt het daar door dat ik verward ben . groetjes en Arjen heeft zijn hyves bericht te laat ontdenkt volgende keer beter .

 3. Ria

  heerlijk wanneer je zo bezig kunt zijn, geniet ervan

 4. Wat zullen jullie al veel mensen blij gemaakt hebben met een kaartje Ikan-mas. Jullie doen goed werk hoor. 🙂

 5. Ja, het leek of de mensen in die tijd veel moediger waren. Ze durfden de beslissing te nemen om familie en vrienden en alles wat hen vertrouwd was achter te laten…
  En toen waren de afstanden nog veel groter ook! Stof tot nadenken…

 6. Ria

  oh ja dat weet ik nog goed , collega’s op mijn afdeling gingen ook,maar het was daar niet alles goud hoor

 7. Velen kwamen ziek terug ook van wat ze gezien hadden was anders dan toen ze het land verlaten hadden
  Mijn zwager Wim ziek ,nicht Meipie en zwager Henk en nog meer .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s